Chania
Chania
Elafonissi, den lyserøde strand
Chania
Elafonissi, den lyserøde strand
Katedralen i Chania
Platanias
Torvet i Platanias
Platanias
Platanias
Knossos
Knossos
Agioi Apostoloi
Agioi Apostoloi

Seværdigheder på Kreta

En fantastisk feriedestination fyldt med græske delikatesser  

Ano Voúves - Verdens ældste oliventræ

Cirka 25 minutters kørsel vest for Chania, i en lille by, der hedder Voúves, står verdens ældste oliventræ. Træet er så stort, at man kan kravle ind i det, og eksperter, der har studeret træet har vurderet, at det kan være helt op til 4000 år gammelt. Træet er hult i midten og har en diameter på 13 meter, så der er rigeligt med plads til at flere børn kan stille op til et feriebillede inde i træet.

Ano Voúves - Verdens ældste oliventræ

Samariakløften

Hvis du trænger til et afbræk fra badeferien, kan vi varmt anbefale vandreturen gennem Samariakløften. Turen gennem kløften er en 16 km lang rejse mellem bjergenes høje toppe, langs fredfyldte vandløb, ned ad stentrapper omgivet af smuk natur og fantastiske udsigter. Man kan ikke undgå at blive imponeret af naturen, når man går mellem de høje, stejle klipper, og man føler sig utrolig lille. Vi gør opmærksom på, at turen ikke er for gangbesværede. Det er en hård og varm tur i ujævnt terræn, og vi anbefaler, at man medbringer godt med vand og praktisk fodtøj.

Rejser til Kreta - Samariakløften

Agia Theodori øen

Agia Theodori øen ligger ud for vores hoteller i Platanias/Agia Marina området, og kan ses fra land. Her bor de sjældne Kri Kri geder, som kom til øen i 1935. Man fangede 2 hunner og en han i Samaria Kløften, og senere har man indsat flere Kri Kri geder på øen for at undgå indavl. Øen er fredet, og man kan kun komme derud en gang om året, den 8. juni, når der bliver afholdt en helgen festival. Der går dog flere bådture fra Chania, som sejler rundt om Agia Theodori, og her kan du være heldig at spotte en af de sjældne Kri Kri geder.

Rejser til Kreta - Agia Theodori øen

Koumos

Øst for Chania (ca. 30 minutters kørsel) ligger den unikke stenlandsby, Koumos. Koumus er bygget gennem 15 år, og fremstår nærmest som et kunstværk med de mosaik lignende huse, som er bygget med små sten fra bjergene.

Knossos

Engang et mægtigt palads

Oplev de velbevarede rester af det mægtige palads, Knossos, som ligger 5-6 km syd for Heraklion. Paladset blev bygget i minoatiden ca. 1.950 år f.Kr. og rummer masser af kretensk historie fra en for længst svunden tid. Knossos-paladset er et spænde udflugtsmål, og kan varmt anbefales, hvis du alligevel planlægger en tur til Kretas hovedstad.

Rejser til Kreta - Knossos

Gramvousa

Gramvousa øen ligger nordvest for Chania og huser nogle af Kretas smukkeste strande. Den lille ø er omgivet af smukt azurblåt vand, som står i kontrast til det helt lyse sand. Gramvousa har også fået navnet Piratøen efter Kretenserne under den græske uafhængighedskrig i 1820’erne blev tvunget til at leve som pirater ude på øen. Besøger man øen i dag, kan man stadig se nogle af de bygningsværker, der står tilbage fra tiden under krigen.

Rejser til Kreta - Gramvousa

Topoliano Farangi kløft og Agia Sofia grotten

Hvis du kører fra Platanias og Agia Marina området, ud mod vestkysten til den vestlige del af De Hvide Bjerge, kommer du til en lille landsby ved navn Topolia. Ved Topolia begynder den imponerende Topoliano Farangi kløft, der er 1,5 km lang, og nogle steder når en dybde på 300 meter. Følger man vejen gennem kløften, kommer man på et tidspunkt til en tunnel, som tyskerne lavede under 2. verdenskrig.

Umiddelbart efter tunnellen finder du Agia Sofia grotten, som ligger lidt oppe ad bjerget. Følg den stejle sti op til den store grotte, som er smukt udsmykket med drypsten. Grotten har en diameter på 70 meter og er 20 meter høj. Der ligger desuden en lille kirke ved grottens indgang, som er viet til Agia Sofia. Man vurderer, at grotten har været beboet siden neolistisk tid, da man har fundet levn som potteskår fra den tid og helt frem til romersk tid.

Agia Triáda klostret

Agia Triáda klostret ligger på Akrotiti halvøen mellem olivenlunde og vinmarker, nordøst for Chania. Klostret blev opført af en venetiansk familie i 1600-tallet, og har tydelig arkitektonisk inspiration fra Italien. Det smukke borg-lignende kloster er bygget i varme, sandfarvede sten, og du kan kun komme ind ét sted; gennem den store, rigt ornamenterede portal. Inde i gården tårner kirken op i midten, omgivet af munkeceller, et bibliotek og et mindre museum. Gå en tur ind i den imponerende kirkebygning, der er dedikeret til den hellige treenighed, som Agia Triáda betyder på græsk. Hvis du, ligesom os elsker den græske olivenolie, bør du købe en flaske af Agia Triádas egenproducerede og anerkendte olivenolie, inden turen går videre.

Rejser til Kreta - Agia Triada kloster

Gouverneto klostret

Har du ikke fået nok af kretensk historie og smukke bygninger, kan du fortsætte din tur op til Gouverneto klostret, som ligger kun 4 km fra Agia Triáda klostret. Gouverneto klostret blev bygget før 1537, og er et af de ældste klostre på Kreta. Det var efter sigende eneboere og munke, der i sin tid byggede klostret for at beskytte dem selv mod pirater. Klostret er et spændende og autentisk udflugtsmål, og man kan bruge lang tid på at udforske de gamle, gulkalkede bygninger.

Rejser til Kreta - Gouverneto klostret

Paleochora – den nye by

Paleochora er, efter græske forhold, en ny by i det sydvestlige Kreta, der først er opstået i slutningen af det 19. Århundrede. Inden da lå der kun spredte hytter, som man brugte til opmagasinering af redskaber og afgrøder eller som husly til bønnerne i området, når de arbejdede i markerne. Området blev brugt til produktion af oliven, der via søvejen blev fragtet til Chania. Derfor grundlagde man også byen her, så skibene kunne lægge til ved havnen.

I dag er Paleochora en lille, hyggelig by med en havn, hvorfra der er daglige afgange med 1-dagsture til Elafonissi stranden samt færgefart langs den charmerende sydkyst til Sougia, Agia Roumeli, Loutro og Sfakia.

Du kommer til Paleochora ved at køre gennem bjergene, og turen tager ca. 1,5 time i bil fra Platanias og Agia Marina området, hvor vores hoteller ligger.

Rejser til Kreta - Paleochora

Botanisk Have (Botanical Park)

Hvis du elsker duften og synet af farverige blomster, bør du besøge Botanisk Have, der ligger sydvest for Chania. Her har man samlet blomster, urter, træer og andre planter fra hele verden, og de mange dufte og farver danner tilsammen et paradis for tusindvis af planter. Det tempererede, subtropiske klima tillader mange tropiske og subtropiske planter at gro, hvilket betyder at det også er muligt for frygtplanter at gro her. Dem kan du smage, hvis du besøger parkens egen restaurant.

Botanisk have ligger i byen Lakkoi, cirka en halv times kørsel fra ferieområderne, Platanias og Agia Marina.

Rejser til Kreta - Botanisk have

Spinalonga - “De Spedalskes Ø”

Spinalonga er kendt for at være “De spedalskes ø”, men dette er kun en brøkdel af øens lange historie. Øen gemmer nemlig på mere end 1000 års historie med besættelser af tæt på alle befolkninger omkring Grækenland, hvilket de fleste af bygningsværkerne på øen også vidner om. Øen er ét stort fort, som er bygget af skiftende besættelsesmagter såsom venetianerne, ottomanerne og tyrkerne.

I 1930 blev Spinalonga udnævnt til det sted, hvor alle Kretas spedalske skulle bo - til trods for, at øen på dette tidspunkt var beboet af tyrkiske muslimer. De tyrkiske muslimer flygtede dog, da de første spedalske blev sejlet til øen den 13. oktober 1903.

Hvis man besøger øen i dag, bliver man sat i land akkurat samme sted som de spedalske blev sat af for over 100 år siden. Du kan kun besøge øen ved at sejle fra Agios Nikolaos eller den lille havneby, Plaka. Bådturen fra Plaka til Spinalonga koster ca. 5-6 euro pr. person.

Rejser til Kreta - Spinalonga