Vi vil gerne byde dig velkommen til Cypern. En af Middelhavets mest solsikre øer med brede sandstrande, fantastisk azurblåt badevand og mad, der med sine græske og mellemøstlige aner, bærer præg af øens spændende kultur-blanding. Cypern er en oplagt feriedestination for dig, der gerne vil kombinere sol- og badeferie med sightseeing og historie. Læs med herunder, hvor vi giver vores varmeste anbefalinger til, hvad du skal opleve på din ferie.
Cypern er en af Middelhavets mest solsikre øer, og er med sin mangfoldighed et ideelt rejsemål for gæsten i alle aldre. Cypern er rig på historie og huser flere steder, som er på UNESCOs verdensarvsliste over natur- og kulturskatte, heriblandt Pafos. Denne middelhavsperle indbyder til afslappende dage på stranden, spændende udflugter, vandreture og antikke græske kultur-oplevelser. Gå en tur i den historiske, gamle bydel i Pafos, besøg den naturskønne Akamas-halvø eller de frodige Troodosbjerge og spis dig mæt i den cypriotiske nationalret, meze.
Når du rejser til Cypern med Århus Charter, bor du i Pafos området, som ligger på den sydlige græsk-cypriotiske del af øen. Selve Pafos by har omkring 32.700 indbyggere, mens der bor omkring 88.000 indbyggere i hele Pafos-regionen, som også dækker de små byer og ophavslandet omkring Pafos.
I Århus Charter har vi valgt det spændende Pafos-område til vores Cypern-gæster. Pafos er Cyperns gamle romerske hovedstad, hvorfor mange af øens historiske mindesmærker også findes her. I dag er Pafos en moderne ferieby med godt 35.000 indbyggere, der bor side om side med de mange besøgende. Byen er opkaldt efter Venus og Pygmalions datter, Paphos, og er kendt for sin unikke historier, myter om afrodite og skønne badestrande. Pafos er delt op i en nyere og en ældre bydel, Pano Pafos og Kato Pafos. Opdelingen er sket naturligt, fordi byen er placeret på en bjergskråning, hvor den gamle bydel ligger øverst, og den nyere ligger i bunden. Dog er de to bydele forbundet med huse og butikker, så du lægger med stor sandsynlighed ikke mærke til opdelingen. Kun få steder i byen er opdelingen tydeligt markeret med en stejl klippevæg.
Pano Pafos er byens gamle bydel, som ligger på bjergskråningen. Denne del af byen emmer af uspoleret middelhavscharme, liv og ikke mindst historie, hvorfor bydelen også er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste over natur og kulturskatte. Her vil du møde de karakteristiske præster på deres spadsereture gennem byen, små kaffebarer, et frugt- og grøntmarked, lokale skræddere og religiøse butikker, hvor man kan købe smukke ikoner. I denne del af byen findes også flere spændende museer, som du kan besøge, hvis du trænger til en pause fra badeferien.
Hovedparten af byens indbyggere bor i Pano Pafos, og det er også her du finder det hyggelige centrum med små butikker og caféer. Denne del af byen er fyldt med små, snoede gader, som du nemt kan fare vild i - særligt i bil, da mange af gaderne er ensrettede.
Hvis du kigger udover vandet, vil du måske lægge mærke til et stort skib, som har kurs mod kysten. Skibet er gået på grund, og der går flere historier om, hvordan det mon gik til. Nogle fortæller, at besætningsmedlemmerne var fulde og derfor “overså” Cypern, hvorfor skibet gik på grund lige udenfor Pafos’ kyst. Den rigtige historie er dog, at skibet gik på grund i 1998, fordi der var stormvejr og kraftige bølger. Skibet var fuldt med tømmer, som skulle sejles fra Grækenland til Syrien.
Kato Pafos, den nye bydel, er bygget omkring den osmanniske borg og den skønne havnepromenade med restauranter og caféer, der summer af liv og god stemning. Denne bydel er primært beboet af turister, så de fleste hoteller, restauranter og barer ligger her. Den hyggelige promenade byder på masser af små butikker og restauranter med både lokale- og internationale retter og i den ene ende, ligger en lille lystbådehavn og en spændende borgruin. Tæt på havnen finder du også byens hovedattraktion; Kongegravene som er én stor labyrint af arkæologiske udgravninger.
Shopping-mulighederne på Cypern er gode, og her er noget for enhver smag. Er du til lokalproduceret håndværk og finurlige butikker, bør du gå en tur i Pafos’ gamle bydel. Her kan du blandt andet købe smukke ikoner i de religiøse butikker, et skræddersyet jakkesæt med få dages leveringstid eller et par nye briller. Du må endelig også lægge vejen forbi det lokale frugt- og grøntmarked, som sælger alverdens lokale råvarer.
Er du mere til velkendte butikker og internationale mærker, kan du besøge Kings Avenue Mall, som ligger i den nye bydel på vej op mod Pano Pafos. Her kan du finde butikker som Zara, Calvin Klein, Mango og Flying Tiger eller du kan tage børnene med en tur i biografen.
Pafos har så længe det vides været centrum for dyrkelsen af Afrodite, den græske gudinde for kærlighed. Ifølge sagnet blev Afrodite født af havets skum ved Cypern og båret i land på en muslingeskal sydøst for Pafos. Cypern har også fået sit navn efter gudinden, der havde tilnavnet Kypris.
Ifølge arkæologiske udgravninger har Pafos været beboet siden den nye stenalder omkring år 10.200 f.Kr. Myten fortæller, at byen blev stiftet af Agapenor, leder af den arkadiske hær under den Trojanske krig. Agapenor var en af dem, der skjulte sig inde i den trojanske hest. Efter at have erobret Troja, sejlede de græske flådeskibe hjemad, men de blev spredt fra hinanden under et voldsomt stormvejr, og Agapenors skib havnede ud for Cyperns vestkyst.
Pafos var en af de første steder til at anerkende kristendommen, og det var også her Sankt Paulus konverterede den første hersker i Cypern. Omkring år 300 spredte kristendommen sig på Cypern, og øen blev en del af det byzantinske rige. Den danske konge, Erik Ejegod, besøgte Pafos på sin pilgrimsrejse til Jerusalem, men under sit stop i Pafos, døde han. Der blev oprettet en mindeplade for ham, som du kan se ved byens Chrysolpolitissa-kirke, hvor han sandsynligvis også ligger begravet.
Historien om Cyperns deling begynder i 1960, da øen fik selvstændighed efter at have været britisk koloni siden 1878. De græske cyprioter foreslog nogle ændringer til forfatningen, som de tyrkiske cyprioter ikke kunne acceptere, og der opstod uenighed mellem de to folkegrupper. I 1963-64 tiltog urolighederne og øens hovedstad, Nicosia, blev delt i to. Konflikten eskalerede, da den græske militærjunta i 1974 ville gøre Cypern til en del af Grækenland, og Tyrkiet reagerede med at invadere øen. Det fik FN til at gribe ind med fredsbevarende tropper, heriblandt danske soldater, som var udstationeret på Cypern i perioden 1964-92.
I dag er Cypern stadig delt i en tyrkisk-cypriotisk del og en græsk-cypriotisk del, og da Cypern er med i EU, kan du som EU-borger sagtens krydse grænsen, så længe du har dit pas med. Cypern har to tidszoner, fordi det tyrkisk-cypriotiske styre har afskaffet sommertid.
Cypern er en naturskøn ø med et smukt og varieret landskab, og vi kan varmt anbefale at tage rundt på øen og opleve de hyggelige landsbyer, hvor du alle steder vil møde en venlig og gæstfri lokalbefolkning. På Akamas-halvøen er der mange naturskønne områder med flotte udsigter samt et rigt dyreliv. Det er blandt andet her karette-havskildpadden og den grønne skildpadde yngler. Nordøst for Pafos ligger Troodosbjergene, som er næsten 2.000 meter over havets overflade. Også her vil du opleve smuk og storslået natur med frodige dale.
Maden på Cypern er inspireret af det græske køkken med tilføjelse af specielle krydderier, og øen har en lang tradition for vinproduktion. Glæd dig til at smage den cypriotiske nationalret, “meze”, som består af op til 20 forskellige lækre, små retter. Maden på Cypern er præget af øens spændende kulturblanding, og de mange små retter, meze, består ofte af alt fra pitabrød og humus til sardiner, blæksprutter, grillet halloumi og musaka.
Hvis du gerne vil ud at spise i Pafos, vil vi anbefale dig at bevæge dig væk fra hovedgaderne og ud af de små sidegader. Her vil du finde de mindre og mere autentiske restauranter, som serverer traditionel, cypriotisk mad.
Forside
Søg rejse
Afbudsrejser
Få et tilbud
Kontakt