Hold ferie på Madeira

Spektakulær natur i perfekt kombination med charmerende byliv

Vi vil gerne byde dig velkommen til den billedskønne Atlanterhavsperle, Madeira. Øen, der byder på en særdeles farverig og spektakulær natur i perfekt kombination med det charmerende og pulserende byliv i den lille storby, Funchal. Øen har året rundt et indbydende klima, og er ideelt til dig, der ønsker en oplevelsesrig ferie med plads til afslapning i imponerende omgivelser. Læs med herunder, hvor vi giver vores varmeste anbefalinger til, hvad du skal opleve på din ferie.   

Læs mere

Et prisbelønnet rejsemål

Portugisiske Madeira ligger nord for de Kanariske Øer ud for Marokko, og er med sine 737 km2 nogenlunde på størrelse med Bornholm, men de to øer er på ingen måde sammenlignelige når det kommer til landskabet. 90% af Madeiras areal består nemlig af bjerge, og når på det højeste punkt ved bjergtoppen, Pico Ruivo, helt op i 1.862 meters højde. Bjergene giver et utal af spektakulære udsigtspunkter og indrammer harmonisk de lavtliggende dale og kyststrækninger ved de charmerende byer. 
 
Den imponerende ø-perle har gennem årene modtaget fornem hæder som både verdens og Europas førende ø-rejsemål ved det prestigefyldte World Travel Award. Det er ikke uden grund, at øen senest i 2021 blev kåret som Europas Førende Ø-rejsemål, ligesom den tidligere løb med prisen i 2013, 2014 og igen fra 2016 til 2021. Samtidig har Madeira også vundet titlen som Verdens Førende Ø-rejsemål fra 2015 til 2020. 

Rejser til Madeira

Madeira er ubeskriveligt smukt

Madeira byder generelt på dejlige byer, spændende seværdigheder, lunt badevand og et utal af oplevelsesmuligheder. Her er aldrig hverken for koldt eller for varmt, og det behagelige klima medvirker til, at man året rundt kan nyde godt af Madeiras byliv og natur – f.eks. på de mange imponerende udflugtsmuligheder. Der er ingen tvivl om, at øen især er kendt for sin spektakulære flora og natur, men Madeira er også værd at fremhæve for det pulserende liv, den skønne portugisiske livsstil og dets helt egen historie. Det er specielt på det kulturelle og kulinariske område, at livet på den lille ferieø adskiller sig fra Portugal og de andre ferieøer i syden. 

Rejser til Madeira

Udforsk Funchal 

Funchal er med sine godt 104.000 indbyggere øens hovedby, og er også her vores hoteller er at finde. Funchal er generelt et af de rigeste områder i Portugal og du vil opleve en moderne by kombineret med en spændende kulturarv, heriblandt byens mange imponerende parker og den flotte katedral, der er en af de ældste bygninger på øen. Rent størrelsesmæssigt kan byen sammenlignes med en mellemstor dansk provinsby, hvor de fleste seværdigheder er koncentreret omkring bymidten, så det kan anbefales at gå på opdagelse til fods og samtidig nyde den klare, rene havluft. Funchal ligger nemlig lige ud til kysten på den sydlige del af øen, og ligger smukt indrammet af klipperne, som danner en beskyttende ring som et gammelt romersk amfiteater med Funchal som hovedscenen. 

Rejser til Madeira - Funchal parker

Funchals gamle bydel 

Det ligger lidt i navnet, men Funchals gamle bydel rummer nogle af de ældste kvarterer, som er over 500 år gamle. Her oser det af skøn stemning og liv med caféer, restauranter, smukke gamle huse og forretninger for enhver smag. Man vil hurtigt mærke de lokales hverdagsliv og smelte i et med den skønne kultur. Vil du have en unik, lokal oplevelse, vil vi anbefale dig at besøge byens frugt-, grønt- og blomstermarked, hvor det oser af god handelsstemning og de mange farver er en sand fryd for øjet. 
 
Du må heller ikke snyde dig selv for at opleve det charmerende, historiske centrum. Her kan du bl.a. opleve den skønne, snævre gade, Rua Santa Maria, hvor gadens hoveddøre er blevet malet i forskellige unikke motiver af diverse kunstnere. Man kan bruge flere timer på at gå mellem de fine huse og de mange kunstneriske udformninger. Nogle er provokerende eller politisk anlagte, mens andre er eventyrlige og kreative. Det er også i denne del af Funchal, at du kan opleve byens historiske Forte, den smukke domkirke, den ikoniske svævebane og det ældste kvarter, hvor man oprindeligt opførte byen fra omkring år 1490. 
 
Når du bevæger dig rundt i byen, er det værd at bemærke de anderledes veje og fortove, som er belagt med sorte og hvide sten, der danner forskellige motiver, som beretter om livet på øen og dens rige historie. 

Rejser til Madeira - Funchal gamle bydel

Lido-området 

Lido-området i Funchal er en livlig og nyere bydel, og er en moderne havnefront, hvor du vil finde et stort antal hoteller, restauranter, grønne palmer og ikke mindst de berømte havnebassiner. Her findes både anlagte og mere naturlige havbassiner, og går du en tur på havnepromenaden, vil du støde på dem som perler på en snor. Der findes tre offentlige svømmebassiner, Lidos, Clube Naval og Ponto Gorda, med faciliteter for både børn og voksne. Ved Lidoen findes der også en lille småstensstrand kaldet Praia Formosa, som er en af de få strande, du finder på Madeira. 

Rejser til Madeira - Havnebassin i lido-området

Shopping på Madeira 

Når du befinder dig i den mindre storby, er der naturligvis også gode muligheder for at få stillet shoppe-lysten. Funchal har nemlig et stort udvalg af butikker og shoppingcentre med alt lige fra kendt mærkevaretøj og sko til smykker, kurveflet, broderier og souvenirs. Øens største shoppingcenter hedder Madeira Shopping og ligger lidt udenfor centrum i området Santa Quitéria. Her finder du blandt andet tøjkæder og fastfoodrestauranter. Nogle butikker kan holde lukket til frokost og om søndagen, dette gælder dog oftest ikke i turistområderne. 

Rejser til Madeira - marked i Funchal

Oplev historiens vingesus i Funchal 

Madeira og Funchal har en rig og lang historie, som strækker sig helt tilbage til det 6. århundrede f.Kr., hvor det siges, at Madeira blev opdaget af fønikerne. Faktisk går der også nogle uofficielle sagn om, at Madeira var det forsvundne sangland, Atlantis. Det første tegn på, at der var liv på Madeira, kan dog først fastsættes til omkring 1000-tallet, hvor et kulstof 14-datering af museknogler tyder på, at der har været skandinaviske vikinger forbi øen, hvor musene i sin tid er løbet på land fra skibene. Intet tyder dog på at vikingerne bosatte sig på øen, og først i 1400-tallet “genopdagede” de to kaptajner João Gonçalves Zarco og Tristão Vaz Teixeira øen, som de opdelte i imellem sig. Zarco blev tildelt den sydlige og vestlige del, hvor Funchal ligger, mens Teixeira blev tildelt den nordlige og østlige del af øen. Herefter bosatte de første portugisere sig på øen, og med medbragte slaver, begyndte de hurtigt at udnytte de mange laurbærtræer til skibsbygning og påbegyndte landbruget ved at føre kvægavl og dyrke korn. I midten af 1400-tallet importerede man sukkerrør fra Sicilien, som blev og fortsat er en stor eksportvare. Det var også heromkring man anlagde de første levadaer, som blev brugt som vandingskanaler, der bragte regnvand oppe fra bjergene ned til landbruget i syd. De gamle levadaer er sammen med de nyere anlagte levadaer fortsat i brug den dag i dag, og levadavandring anses for en af de største turistattraktioner på øen. 

Rejser til Madeira - Levada i bjergene

Historisk kendt for vin

Madeira har generelt altid været et rigt lang og var desuden i 1600-1700-tallet en central mellemstation for de skibsrejsende, der sejlede frem og tilbage mellem den Nye Verden, Afrika og Indien. Madeiras geografiske placering betød, at man solgte store mængder vin til de mange handelsrejsende, der gjorde stop på øen. Ifølge den lokale historie, var det således den berømte Madeiravin blev til virkelighed. Historien siger, at nogen handelsrejsende havde købt vin på Madeira og sejlet syd over ækvator for at videresælge det, men da man ikke kunne sælge den sidste tønde, medbragte de den retur til forhandleren på Madeira, som heldigvis smagte på vinen i stedet for at smide den ud. Man fandt ud af, at vinen smagte langt bedre end da de sendte den afsted. Derfor efterligner man vinens “rejse” med båd ned over Ækvator, ved at at placere vinen oppe under loftet, hvor det er varmest. Desuden ligger de oven på en slags rør, der kører flaskerne frem og tilbage, for at efterligne bølgebevægelserne fra båden. En Madeiravin lagrer i dag mindst i 5 år og den ældste vin siges at være fra 1499 og er fortsat god den dag i dag. 

Rejser til Madeira - Madeiravin

Gå naturens mageløse veje  

Madeira er af vulkansk oprindelse, og er kendetegnet ved de høje bjerge, der deler øen i en nordlig og sydlig halvdel med lunt og flot vejr mod syd. Den eroderede, vulkanske aske har givet en frugtbar grobund for Madeiras mangeartede tropiske og subtropiske plantevækst med farverige blomster og en stor mængde eksotiske frugter. Faktisk findes der ikke mindre end 112 forskellige plantearter i over 750 forskellige varianter i naturen, hvoraf der vokser hele 16 planter, der kun eksisterer på Madeira. Derudover findes der også mere end 2.000 kilometer levadaer, som indbyggerne på Madeira anlagde for at transportere vand fra den nordlige del af øen til de mere tørre områder på den sydlige del. 
 
Uanset hvor på øen du går på opdagelse, vil du blive mødt af forskellige bjergtagende og spektakulære udsigter, der kan tage pusten fra selv de mest berejste. Er du til betagende udsigter, kan vi varmt anbefale dig at besøge Nonnernes Dal eller prøve svævebanen fra Monte til Funchal, hvor du også kan besøge den Tropiske Have i japansk stil eller den Botaniske Have med mere end 2.000 forskellige planter.  

Rejser til Madeira - den japanske have

Spis lokalt på Madeira 

Også når det kommer til den gastronomiske del af ferien, venter der dig gode oplevelser på Madeira, hvor køkkenet er inspireret af velsmagende klassiske portugisiske retter samt lokalt forankrede retter fra øen. Med let adgang til alverdens delikatesser under havets overflade, er især friskfanget fisk at anbefale. Foruden friskfanget fisk, byder øen også på en lang række lokalt producerede fødevarer som grøntsager og kød samt et væld af eksotiske frugter, som de lokale kokke virkelig formår at anvende på en delikat måde i deres menuer. Du kan derfor glæde dig til alt lige fra frisk papaya, avocado, abrikoser, passionsfrugt og diverse citrusfrugter. 
 
Prøv en af øens specialiteter f.eks. Espada, der er dybthavsfisken, den sorte sværdfisk, som på trods af sit udseende, smager fortrinligt. Den tilberedes på mange måder, men den mest klassiske på Madeira, er sammen med en lille sød banan. Er man mere til kød, må man prøve retten Espetada, som er stykker af oksekød, hængt på et spyd, og godt krydret med bl.a. laurbær. Slut måltidet af med en lokal kage, som oftest er tilberedt med sukkerhonning produceret på øen. 
 
Prøv også en Poncha, der er en lokal drink, som er en blanding af friskpresset citronsaft, lokal brændevin og honning, som er stærk, syrlig og frisk. Madeiravinen, der har over 200 års historie bag sig, er et skønt indslag, og kan købes på øen i alle årgange og til alle priser. 
 
Ved juletid spiser man på Madeira stegte kastanjer, som vi herhjemme spiser brændte mandler. 

Rejser til Madeira - eksotiske frugter

Golf på Madeira 

Madeira har to spændende golfbaner. Den ældste er Santo da Serra ved Santa Cruz, der har 27 huller og danner rammen om Madeira Open. Øst for Funchal ligger Palheiro Golf med 18 huller. Med Århus Charter kan du tilkøbe golfpakken med fri golf på din rejse.

Rejser til Madeira - golf på Madeira

Hvor ligger Madeira?

Madeira tilhører en portugisisk øgruppe, der ligger nord for de Kanariske Øer. Mere præcist ligger den i den østlige del af Atlanterhavet med Marokko som det nærmeste fastland. Madeira er ikke kun navnet på hovedøen, men også en overordnet region, hvor både naboøerne Porto Santo, Desertasøerne og Selvagensøerne indgår. De to sidstnævnte er ubeboede.

Hvor stor er Madeira?

Madeira er samlet set 737 km2, hvor øen tæller 58 km på den længste led og 23 km på den bredeste. Den er derved en smule større end vores egen danske Bornholm. Hvis du kører rundt i bil, vil ruten sikkert føles længere, og det vil tage tid at komme rundt, fordi Madeira generelt har et meget varierende terræn med både bjerge og bakker.

Madeira, hvad skal man se?

Madeiras hovedstad, Funchal, er et besøg værd for alle historieinteresserede. Byen er nemlig centrum for en masse smuk arkitektur, heriblandt håndmalede døre, historiske forter og smukke haver - bestemt en byvandring værd. Vil du helt ind under huden på kulturen på Madeira kan du også dykke ned i deres vinproduktion og besøge de vinfabrikker, der laver den kendte Madeiravin. Derudover kan du også udforske deres religiøse fortid og besøge Nonnernes Dal.

Rejser til Madeira - golf på Madeira